ONLINE KALKULÁCIÓ | ONLINE TANÁCSADÁS | SZEMÉLYES TANÁCSADÁS | KÁRBEJELENTÉS

Blog

Lakásbiztosítás hitelhez

Blog

Hitelfelvételhez legtöbbször szükséges a lakásbiztosítási szerződés megkötése. Ebben az esetben a szerződésben meg kell jelölnünk a hitelnyújtót, mint kedvezményezettet. A biztosítási szerződésben ilyenkor a hitelnyújtó kedvezményezettként szerepel, ami azt jelenti, hogy egy kár esetén a kártérítés őt illeti meg. A gyakorlatban azonban ezzel a jogukkal csak akkor élnek a bankok, ha nem fizetjük pontosan a részleteket, vagy totálkárt szenvedünk.

 

Bár igen ritka eset, de erre nagyon figyeljünk oda..:
a hitelösszeg maximális értékét a forgalmi érték alapján számítják ki a hitelfelvétel során. Tehát elviekben elképzelhető, hogy egy ingatlan forgalmi értéke 20 millió forint, az újjáépítési 15, ám a hitelösszeg 16. Ebben az elképzelt példában előfordulhat, hogy az ügyfél megköt egy biztosítást az újjáépítési értékre, majd tragédia esetén elveszíti az otthonát, és még tartozik is a banknak. Tehát a biztosítási összegnek minimum a hitelösszeg fedezetét kell elérnie, de inkább többet figyelve a túlbiztosítottságra.

Ha a fedezetül szolgáló ingatlan rendelkezik érvényes lakásbiztosítással, akkor a hitelügyintézéshez a lakásbiztosítási kötvény vagy a biztosító által évente megküldött lakásbiztosítás legutolsó indexálása szükséges. Amennyiben frissen kötött biztosításról van szó, akkor a lakásbiztosítási ajánlat is benyújtható.

Társasházi lakások esetén előfordulhat, hogy a társasház közös épületbiztosítással rendelkezik, s ingóságbiztosítást minden lakó külön kötött. Ebben az esetben elegendő az épületbiztosításról kiállított igazolás, melyet az adott biztosító ad ki, feltüntetve a biztosítás kezdetét, a biztosítási összeget, valamint a díjrendezettséget.

Hitelfelvétel során a lakásbiztosítás mellett szinte elengedhetetlen a hitelfedezeti biztosítás. Ez általában nem kötelező, de úgy is mondhatnánk, hogy melegen ajánlott, hisz ha a hitelfelvevővel valami történne (baleset, halál, munkanélkülivé válik), akkor is tudja a hitelét törleszteni, vagy legalábbis a család(tagok) nem kerülnek utcára. Ha bővebb felvilágosítást szeretne, akkor keressen minket elérhetőségeinken, hogy Ön se fizessen többet a kevesebbért!