ONLINE KALKULÁCIÓ | ONLINE TANÁCSADÁS | SZEMÉLYES TANÁCSADÁS | KÁRBEJELENTÉS

Önkéntes nyugdíjpénztár

Egy lehetőség, melyel kiegészítheti a jövőben esedékes nyugdíját

Biztosítás felmondása

Meglévő biztosítását szeretné felmondani, de nem tudja pontosan hogyan kell? Segítünk mindenben.

Kár bejelentése

Amennyiben Ön a Generali biztosító ügyfele, abban az esetben segítünk a kár bejelentés folyamatában.

Akciók, kedvezmények

Mindenki egyedi egyedi ajánlatot kap az igénybe vehető kedvezményekkel. Segítünk kiválasztani a legjobb megoldást.

Fektessen a jövőjébe

Egészítse ki nyugdíját egy megfelelő és időben elkezdett megtakarítással, amit még az állam is támogat. Segítünk kiválasztani az Önnek legjobb megoldást.

businessman-putting-coins-jar-using-calculator-workplace_23-2147892281

Biztosítási feltételek:

Használja kalkulátorunkat.

Megtakarítás kalkulátor

happy-elderly-couple-retirement-home_23-2147817091

Miért lehet jó választás?

 • Akár már 4000 Ft/hó-tól indítható
 • 20% os adójóváírást lehet igénybe venni
 • tagi kölcsönt lehet igénybe venni
 • Akár magas hozam is elérhető
 • A megtakarítás örökölhető adó- és illetékmentesen
 • Rengeteg (7000) szolgáltatást tud kihasználni

A TB rendszerünk működése:

Felosztó-kirovó elven működő rendszer, melynek lényege, hogy a munkaképes lakosság mindenkori befizetett nyugdíjjárulékából kerülnek kifizetésre a nyugdíjjogosultak járadékai.

Kinek ajánljuk

Fiataloknak, akik hosszú távra, adókedvezménnyel támogatott, alacsony költségű megtakarítást keresnek.
Középkorúaknak, akik előre kívánnak gondoskodni nyugdíjas éveikről.
Befektetési lehetőséget keresőknek, akik kamatadó mentes, akár magas hozamot termelő befektetést keresnek.
Cégeknek, munkáltatóknak, akik kedvező feltételekkel kívánnak gondoskodni a munkatársak nyugdíjáról.

 

Hogyan működik

Az önkéntes nyugdíjpénztár a banki folyószámlához hasonló, egyéni nyugdíjszámlát vezet minden Pénztártagja részére, ahol jóváírja a havi befizetésekből az egyéni nyugdíjszámlára jutó részt.
Az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeget a Pénzár a jóváírást követően befekteti, az elért hozamot pedig a Pénztártag számláján negyedévente jóváírja. Mindehhez még jön az állami támogatás is.

Fontos!

 1. Soha ne dőljön be a magas hozamok csábító ajánlatainak!
 2. Az elmúlt évek hozamai nem jelentik azt, hogy a jövőben is ekkora hozamok érhetőek el, csupán kiindulási pontként kezelje azokat!
 3. Tökéletes befektetési, megtakarítási lehetőség nem létezik! Amelyik kockázatos, az magas hozamot jelenthet, de biztos, hogy nem biztonságos! Amelyik biztonságos, azzal nagy valószínűséggel nem fog magas hozamot elérni!
 4. Soha ne fektesse egy helyre minden pénzét, még védelem alatt álló befektetési lehetőségek esetén sem, hisz baj esetén biztos lehet benne, hogy ha nem is kell éveket várnia pénzére, de várnia kellesz!
 5. Soha ne döntsön elhamarkodottan, s mindig a valós életviszonyokhoz igazított ajánlatot válassza! (lehet, hogy alacsony költséggel talál egy terméket, de olyan feltételeket tartalmaz a szerződés, melyek esetén a költség a sokszorosára is emelkedhet, pl ha hozzányúl idő előtt pénzéhet büntető kamatot kell fizetnie. (ez nem a valódi élethez van igazítva) Mindig mérlegelje az összképet!)
 6. Soha ne a havonta rendelkezésre álló megtakarítási összegre kössön szerződést! Pl. Ön félre tud tenni havonta 30.000 forintot. Ne 30.000 forintra kössön szerződést, mert baj esetén rosszul járhat!

Az önkéntes nyugdíjpénztár segít, hogy munkával töltött, aktív évei alatt kamatadó-mentesen és jó hozamokkal tehessen félre a gondtalan nyugdíjas éveire, a nyugdíjcélú öngondoskodás és előtakarékosság egyik legkedvezőbb formája.
A tőkefedezeti elven működő önkéntes nyugdíjpénztárba bárki beléphet és anyagi lehetősége szerint megtakarítása egy részét a pénztárhoz fizetheti be. A tagok egyéni számláján lévő hozamokkal növelt összeget meghatározott idő letelte után egy összegben, vagy járadék formájában lehet felvenni.
Mivel az állam is méltányolja a társadalombiztosítás hiányosságait korrigáló megoldást, így jelentős adókedvezménnyel segíti az öngondoskodás e formáját.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság előnyei

Biztonságos
Az önkéntes pénztári törvény, illetve a Befektetési kormányrendelet szigorú befektetési szabályokat ír elő. A befektetéseket piacvezető pénzügyi szakértők kezelik.


Hozamot termel

A nyugdíjpénztári egyéni számlán lévő összeget a pénztár Vagyonkezelője – jogszabály által szabályozott módon – befekteti, az elért hozamokat a Pénztár a tag számláján negyedévente jóváírja. Az elért hozamok mentesek a kamatadó alól.


Nyomon követhető

A tag befizetéseit és az azokon elért hozamot a Pénztár a tag nevén vezetett számlán tartja nyilván; az egyéni számla egyenlegéről a Pénztár rendszeresen tájékoztatást küld. A tagi egyenleg, az éves adó-visszatérítésre jogosító befizetések, az elért hozamok a honlapon lekérdezhetők.


Portfólió választási lehetőség

A Pénztár által kínált befektetési portfóliók közül mindenki megtalálhatja hozamelvárásának és kockázatvállalási hajlandóságának leginkább megfelelőt. Az egyes portfóliók hozamait a Pénztár évente közzéteszi.


Kedvező költséghatékonyság

A Pénztár sávos, az éves befizetés mértékétől függően egyre kedvezőbb tagdíj felosztási rendszert működtet.


Rugalmas

A vállalt havi tagdíj bármikor változtatható, és lehetőség van eseti befizetésre is.


10 év tagsági jogviszony után felhasználható

Nyugdíjjogosultságtól függetlenül, a belépéstől számított 10 év letelte után a megtakarítások hozama adó- és járulékmentesen felvehető, valamint az aktuális számlaegyenleg 50%-a banki hitelfedezetként felhasználható.


Örökölhető

A Pénztártag törvényes örököse, illetve a tag által megjelölt kedvezményezett a tag halála esetén (adó- és illetékmentesen) örökli a felhalmozott megtakarítást.


Tagi kölcsön

3 éves pénztártagság után az aktuális tagi számlaegyenleg fedezetével, kedvező feltételekkel tagi kölcsön igényelhető.


Nem elidegeníthető

Harmadik személlyel szemben fennálló követeléskor nem idegeníthető el.


Folyamatos kapcsolattartás

Nagy hangsúlyt helyezünk Pénztártagjaink minőségi kiszolgálására, így ügyfélszolgálatunkat a kor kihívásainak megfelelően folyamatosan fejlesztjük.


Adókedvezmény

Az egyéni tagdíjbefizetésekre, valamint a munkáltatói támogatásként az egyéni számlán jóváírt adományok után 20% adóvisszatérítés vehető igénybe.


Nem lehet elég korán elkezdeni!

Mikor kezdjük el az öngondoskodást? Ha már 20 évesen havi rendszerességgel megtakarítunk, akkor több, mint 20 millió forintot gyűjthetünk össze 65 éves korunkig, miközben a befizetéseink tényleges összege alig több, mint 5 millió forint. Sohasem késő, de látszik, hogy az öngondoskodást a lehető legkorábban kell kezdeni.

 

 

*Az adatok becslésen alapulnak és nem jelentenek kötelezettségvállalást a Pénztár részére!

– a havi befizetések állandóak (10 000 Ft/hó)
– számoltunk az éves adó-visszatérítésekkel (24 000 Ft/év)
– éves 5% hozamot tételeztünk fel
– figyelembe vettük a Pénztár költségeit

Adókedvezményről:

Az Önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre évente 20% személyi jövedelem adó-visszatérítés igényelhető:
– a Tag által teljesített egyéni tagdíj befizetésekre; a teljes befizetett (azaz nem csak a tagi számlán jóváírt) összeg után,
– 2019-től a munkáltató által átvállalt tagdíj összeg után,
– munkáltatói támogatásként az egyéni számlán jóváírt adományok után.

A visszatérítés mértéke maximum évi 150 000 Ft.

A visszaigényelhető kedvezményt az adóhatóság – a Pénztártag által az adóbevallásában megjelölt – önkéntes pénztárba utalja, az a Tag egyéni nyugdíjszámláján 100%-ban jóváírásra kerül, így ez tovább növeli az éves nyugdíjcélú megtakarítását.

Eseti jelleggel évente többször is bármikor kiegészíthető az éves tagdíjbefizetés a maximális adókedvezményt elérése érdekében. Év elején a Pénztár adóigazolást küld az előző évben teljesített befizetésekről.

Aktuális egyenlegéről, éves befizetéseiről itt tájékozódhat.

Önkéntes nyugdíj-, egészség-, és önsegélyező pénztári befizetések után évente összesen legfeljebb 150 000 forint az adó-visszatérítés maximális összege.
Több önkéntes pénztári tagság esetén is csak olyan önkéntes pénztári számlára kérhető az adó-visszatérítés, amelyre a tárgyévben adó-visszatérítésre jogosító befizetés történt.

Tagdíjfizetés módja

Önkéntes nyugdíjpénztárunk bankszámlaszáma:
10918001-00000097-04390000

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj befizetés teljesítésének lehetséges módjai:

Banki átutalás
A tagdíj a banknak adott állandó megbízással utalható lakossági bankszámláról. A közleményben fel kell tüntetni a Tag nevét és adóazonosító jelét.

Csoportos beszedési megbízás (inkasszó)
Pénztárunk kezdeményezi a tagdíjak beszedését a Tag számlavezető bankjánál. Ehhez a Csoportos beszedési megbízás nyomtatvány kitöltése, majd aláírása szükséges, amit ezt követően el kell juttatni a Pénztár levelezési címére.

Munkáltatói átutalás
Munkáltatónál igényelhető az Egyéni befizetés munkáltatói megbízással nyomtatvány kitöltésével, amely alapján a munkáltató a Pénztártag nettó béréből levonva utalja át a Pénztárnak. A tagdíjfizetésnek ezzel a módjával a Tag  mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól!

A rendszeres tagdíj mellett eseti jelleggel – banki, munkáltatói átutalással – évente többször is kiegészítheti éves befizetését annak érdekében, hogy kihasználhassa a maximális adókedvezményt.

Választható portfóliók

Portfóliók bemutatása

Kockázatosabb, de hosszú távon várhatóan magasabb hozamokat eredményező, vagy inkább kiszámítható, egyenletesen teljesítő befektetési eszközökben tartaná nyugdíjpénztári megtakarításait? A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár által kínált Eldorado Standard, Eldorado Abszolút Hozam,  Eldorado Medium, Eldorado Business befektetési portfóliók közül Ön is megtalálhatja hozamelvárásának és kockázatvállalási hajlandóságának leginkább megfelelőt.

Az ELDORADO STANDARD egy konzervatív, alapvetően állampapír alapú portfólió.
A portfólióban a részvények, részvénybefektetésen alapuló befektetési instrumentumok aránya a 10 százalékot nem haladhatják meg.
A portfólió kockázati besorolása 3-as, mérsékelt kockázatú. A kockázati besorolás az elmúlt 5 évbeli heti hozamok alakulásán alapul, nem törvényszerűen megbízható mutatója a jövőbeni kockázatoknak.
A Pénztár ezt a portfóliót azoknak a tagoknak ajánlja, akik 3 éven belül nyugdíjszolgáltatást kívánnak igénybe venni, valamint akiknek a kockázatvállalási hajlandósága alacsony-mérsékelt.
Azon tagok számára, akik a nyugdíjkorhatártól még távolabb vannak és legalább mérsékelt kockázattűrő képességgel rendelkeznek a Standard portfólió választása hosszabb távon hozamkiesést okozhat az alternatív portfóliókhoz képest.
A portfólióból szolgáltatást igényelni alacsony-mérsékelt veszteség kockázattal jár.

Referencia index:
· 40,0% RMAX
· 40,0% MAX
· 20,0% MAX Comp

Az ELDORADO ABSZOLÚT HOZAM portfólió nem rendelkezik stratégiai eszköz összetétellel, célja, hogy a piaci tendenciáktól függetlenül pozitív hozamot érjen el. A vagyonkezelő a kötvény-részvény és egyéb befektetési instrumentumok portfólión belüli súlyarányait és a befektetések régiós és devizális kitettségét dinamikusan kívánja változtatni a kedvező befektetési lehetőségek függvényében. A portfólió összetétele a vagyonkezelő felelőssége. A vagyonkezelő pozitív hozam elérésére törekszik, de a portfólió által elért hozam, várhatóan nem mutat majd törvényszerűen szoros összefüggést a piaci viszonyok alakulásával. Az ELDORADO ABSZOLÚT HOZAM portfólió – mint induló portfólió – még nem rendelkezik hozamadatok statisztikáján alapuló kockázati besorolással, de várhatóan közepes kockázati szintet fog képviselni.
A Pénztár ennek a portfóliónak a választását azoknak a pénztártagoknak ajánlja, akik 60 év alattiak és 3 éven belül nyugdíjszolgáltatást nem kívánnak igénybe venni, valamint akiknek a kockázatvállalási hajlandósága közepes és nem rendelkeznek elképzeléssel a nyugdíjpénztári portfóliójuk összetételére vonatkozóan.
Az Eldorado Abszolút Hozam Portfólió választása azon tagok számára okozhat hozamkiesést, akik a nyugdíjkorhatártól még legalább 10 évre vannak és legalább közepes kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek.
Ajánlott befektetési időtáv legalább 2-7 év.

Referencia index:
· 100,0% RMAX +0,5%

Az ELDORADO MEDIUM egy kötvény túlsúlyos kiegyensúlyozott, vegyes portfólió, hozamelőnye várhatóan a befektetést követő 5-10 éven belül jelentkezik. A Portfólióban a részvények, részvénybefektetésen alapuló befektetési instrumentumok aránya a 40 százalékot nem haladhatja meg.
A portfólió kockázati besorolása 4-es, közepes kockázatú. A kockázati besorolás az elmúlt 5 évbeli heti hozamok alakulásán alapul, nem törvényszerűen megbízható mutatója a jövőbeni kockázatoknak.
A Pénztár ennek a portfóliónak a választását azoknak a pénztártagoknak ajánlja, akik 60 év alattiak és 3 éven belül nyugdíjszolgáltatást nem kívánnak igénybe venni, akiknek a kockázatvállalási hajlandósága mérsékelt-közepes.
A portfólió várható időhorizontja: 5-10 év.

Referencia index:
· 65% MAX Comp
· 3,5% BUX
· 3,5% CETOP
· 3,5% MSCI BRIC
· 5% RMAX
· 9% DJ Euro Stoxx 50 index
· 10,5% Standard & Poor’s 500 index

Az ELDORADO BUSINESS egy növekedési jellegű vegyes-portfólió, amely magasabb hozam-kockázati profilú eszközök – elsősorban részvények – bevonásával, a Pénztár által vállalható kockázat mellett, a lehető legmagasabb hozamot biztosítja. A befektetési portfólió kialakítása és kezelése során a hosszú távú szemlélet melletti hozam-maximalizálásra kell törekedni.
A részvények, részvénybefektetésen alapuló befektetési instrumentumok arányának a 35 százalékot meg kell haladnia, de nem lehet több, mint 75%.
A portfólió kockázati besorolása 5-ös, számottevő kockázatú. A kockázati besorolás az elmúlt 5 évbeli heti hozamok alakulásán alapul és így nem törvényszerűen megbízható mutatója a jövőbeni kockázatoknak.
A Pénztár ennek a portfóliónak a választását azoknak a pénztártagoknak ajánlja, akik 55 év alattiak és a kockázatvállalási hajlandósága a közepesnél nagyobb, azaz a magasabb hosszú távú hozam reményében el tudják viselni az átmeneti veszteségeket is.
A portfólió választása azon pénztártagok számára, akik a nyugdíjkorhatárhoz 10 évnél közelebb vannak közepes veszteségkockázatot jelent.
A portfólió várható időhorizontja: 10-15 év.

Referencia index:
· 30,0% MAX Comp
· 9,0% RMAX
· 9,0% BUX
· 9,0% CETOP
· 9,0% MSCI BRIC
· 16,0% DJ Euro Stoxx 50 index
· 18,0% Standard & Poor’s 500 index

A részvénytartalomra vonatkozó adatok a táblázatban azért mutatnak eltérést a szöveges részben közölt adatoktól, mert a részvény befektetési alapok részvénytartalma jellemzően 85%.
A rendszerrel kapcsolatos részletes szabályokat a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár Választható portfólió szabályzat tartalmazza.


Érdemes tudni

Pénztártagjaink amennyiben a belépési nyilatkozaton nem választanak portfóliót, akkor automatikusan az Eldorado Medium portfólióba kerülnek besorolásra.
Egy időben csak egy portfoliót lehet választani, azaz nem lehet megosztani az egyéni számlán lévő összeget több portfólió között.
A belépéshez kötődő portfólió választással kapcsolatosan pénztártagjainkat költség nem terheli.
Pénztártagjaink negyedévente, január 1-jei, április 1-jei, július 1-jei és október 1-jei fordulónapokkal válthatnak portfóliót. A portfólióváltás feltétele, hogy a helyesen kitöltött kérelem a fordulónapot megelőzően legalább 3 munkanappal érkezzen be a Pénztárhoz. Az egyedi portfólióváltással összefüggő, Pénztártagra terhelt költség az egyéni számlakövetés egy ezreléke, de legfeljebb 2000 Ft.

A Pénztárunk által elért különböző portfóliók hozamairól itt tájékozódhat.

Tagi kölcsön

Önkéntes nyugdíjpénztári tagjaink egyszerűen és kedvező feltételekkel igényelhetnek tagi kölcsönt.


Az alábbi – jogszabályban előírt – feltételek alapján biztosítjuk a kölcsönfelvételi lehetőséget

Tagi kölcsön olyan Pénztártagnak nyújtható, aki legalább 3 éves tagsági jogviszonnyal rendelkezik, továbbá korábbi tagi kölcsön igényléseiből fennálló fizetési kötelezettségét hiánytalanul teljesítette.
A folyósítható tagi kölcsön összege elérheti a tag egyéni számláján a kölcsönfolyósítás időpontjában nyilvántartott megtakarítás 30%-át, de nem lehet kevesebb, mint 30 000 Ft.
A tagi kölcsön futamideje 1 év.

A tagi kölcsön felvételéhez szükséges feltételeket Tagi kölcsön szabályzatunk tartalmazza.


A tagi kölcsön igénylésének folyamata

A Tagi kölcsön igénylőlap (4,5 m Ft alatti kifizetés esetén)  vagy a Tagi kölcsön igénylőlap (4,5 m Ft feletti kifizetés esetén) nyomtatványt kitöltés után a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár, 6713 Szeged, Pf. 97 levelezési címre kell megküldeni.
A Pénztár a beérkezett tagi kölcsön igényt legfeljebb 30 napon belül elbírálja, az elbírált kölcsönről szerződést készítünk, melyet aláírásra megküldünk a Pénztártag részére.
A kölcsönt – a Tag által aláírt – Tagi kölcsön szerződés Pénztárunkhoz való beérkezését követő 10 munkanapon belül folyósítjuk.


A tagi kölcsönigényhez kapcsolódó fontos információk

A kölcsönigénylés elbírálása a számviteli rendért felelős vezető, illetve a jogtanácsos hatásköre, akik a kölcsönnyújtás feltételeinek megléte és a Pénztár kölcsönnyújtási lehetőségei figyelembevételével döntenek a kölcsönösszeg folyósításáról.
A kölcsön folyósítási díja: 4000 Ft.
A tagi kölcsön kamata a kölcsön elbírálásakor érvényben lévő jegybanki alapkamat + 5%, amelyet a folyósításkor levon a Pénztár.
A kölcsönösszeget lejáratkor kell egy összegben visszafizetni.
Amennyiben a kölcsön a lejáratát követő 30 napon belül felszólítás ellenére sem kerül visszafizetésre, a Pénztár a kölcsön összegét és annak kamatterhét automatikusan levonja a Pénztártag egyéni számláján nyilvántartott megtakarításból, mely után így a Pénztártagnak személyi jövedelemadó és SZOCHO fizetési kötelezettsége keletkezik.

Összesítő:

Alacsony költségek;

Minimum díj: 4000 Ft/hó;

Eseti befizetési lehetőség;

Kötvénykölcsön lehetősége;

10 év után részlegesen hozzáférhető;

20% személyi jövedelem adó-visszatérítés igényelhető, maximum 150.000 forintig.

Elkölthető összeg

Az egészségszámla alakulása a befizetések, költségek és adókedvezmények figyelembevételével;

Amiért minket érdemes választani

Tagdíj
Az Ön által vállalt havi tagdíj bármikor változtatható és lehetőség van eseti befizetésre is. Alaptagdíj: 4000 Ft/hó.


Stabilitás, eredményes vagyonkezelés

Szolgáltatásainkat a Generali magyarországi tagvállalataival szorosan együttműködve nyújtjuk, amely vállalatcsoporthoz olyan cégek tartoznak, mint a vagyonkezelési piac kiemelkedő szereplője, a Generali Alapkezelő Zrt.


Kedvező költséghatékonyság

600 001 Ft éves önkéntes nyugdíjpénztári befizetés felett a befizetések 99%-át írjuk jóvá Pénztártagjaink egyéni nyugdíjszámláján. Belépéskor 4000 Ft a működési tartalékra kerül.


Példák a sávos költség levonásra az éves befizetések szerint:

Jóváírások az egyéni számlán az éves egyéni tagdíjfizetések mértékében, figyelembevéve az éves befizetésekhez az adókedvezényeket:

Portfólió választási lehetőség
Kockázatosabb, de hosszú távon várhatóan magasabb hozamokat eredményező vagy inkább kiszámítható, egyenletesen teljesítő befektetési eszközökben tartaná nyugdíjpénztári megtakarításait? A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár által kínált Eldorado Standard, Eldorado Abszolút Hozam,  Eldorado Medium, Eldorado Business befektetési portfóliók közül Ön is megtalálhatja hozamelvárásának és kockázatvállalási hajlandóságának leginkább megfelelőt.


Folyamatos kapcsolattartás

Nagy hangsúlyt helyezünk Pénztártagjaink minőségi kiszolgálására, így ügyfélszolgálatunkat a kor kihívásainak megfelelően folyamatosan fejlesztjük és ügyintézésre rendelkezésre áll a Generali Biztosító Zrt. országos fiók és tanácsadói hálózata is.


Nyugdíjszolgáltatás

Amikor Ön megszerzi a nyugdíjjogosultságot, egyéni számlájának egyenlegét egy összegben vagy különböző típusú járadékok formájában adó- és járulékmentesen veheti fel. 2013.01.01-je után belépett Pénztártagok esetében a kifizetés adómentességéhez szükséges a 10 éves tagsági jogviszony megléte.
Szolgáltatások:
· egy összegű,
· részletkifizetés,
· határozott, az Ön választása szerint 5-25 év közötti időtartamon keresztül folyósított, évente újraszámított járadék, illetve ütemezett pénzkivonás formájában,
· az egyéni nyugdíjszámláján lévő összeg meghatározott részét egy összegben, a fennmaradó részt pedig járadék formájában veszi igénybe,
· a tagdíjat tovább fizeti, és a nyugdíjszolgáltatást nem veszi igénybe,
· az egyéni nyugdíjszámlán felhalmozott összeget a Pénztárban hagyja és a tagdíjat tovább nem fizeti.


10 év után felhasználható

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást legkorábban a befizetésektől számított 10 év után lehet felvenni. Amennyiben a Pénztártag a 10 év várakozási idő letelte után, de nyugdíjbamenetel előtt kívánja felvenni a megtakarítást, személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a felvett összeg tőke része után (az egyéni számlán termelt hozam adómentesen vehető fel).


Banki hitelfedezet

10 éves tagsággal rendelkező Pénztártagjaink egyéni nyugdíjszámlájuk egyenlegének 50%-át banki hitelfedezetként felhasználhatják.


Tagi kölcsön igényelhető

A tagi kölcsön legalább hároméves tagsági jogviszony után igényelhető, a Pénztártag nyugdíjszámla-egyenlegének 30%-áig. A maximális futamidő 12 hónap, a folyósítási díj 4000 Ft, a kamat pedig a jegybanki alapkamat + 5%.


Adókedvezmény vehető igénybe

Az egyéni tagdíjbefizetésekre, valamint a munkáltatói támogatásként az egyéni számlán jóváírt adományok után 20% adókedvezmény vehető igénybe, amelynek mértéke éves szinten 150 000 Ft lehet. A visszaigényelt adókedvezmény pedig a nyugdíjszámlán 100%-ban jóváírásra kerül.


Örökölhető

A belépési nyilatkozaton kedvezményezetteket jelölhet meg, akik tragédia esetén az egyéni számláján összegyűjtött megtakarítását hagyatéki eljárás nélkül öröklik.

A tagdíjfizetést munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításon elért hozamot nem terheli kamatadó.

Gyakran Ismételt Kérdések

Szerződő

A pénztár tagja lehet az a természetes személy, aki
a) a 16. életévét betöltötte;
b) az Alapszabály rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el;
c) tagdíjfizetést vállal, vagy helyette a munkáltató a tagdíjfizetést részben vagy egészben átvállalja

Biztosított

A biztosított az a természetes személy, akit a biztosítási szerződésben biztosítottként neveztek meg, és akinek az életével, egészségi állapotával kapcsolatos eseményekre a szerződés létrejön.
Ha a szerződő és a biztosított különböző személy, a szerződés létrejöttéhez és módosításához a biztosított írásbeli hozzájárulása szükséges. A biztosított a biztosítási szerződés létrejöttéhez adott hozzájárulását
írásban bármikor visszavonhatja. Ennek következtében a szerződés az aktuális biztosítási időszak végével megszűnik, kivéve, ha a biztosított a szerződő fél írásbeli hozzájárulásával a szerződésbe szerződőként belép.

Ki a közeli hozzátartozó?

a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér és az élettárs.

Kedvezményezett

Kedvezményezett az a szerződő és a biztosított által megnevezett személy, aki a szerződésben meghatározott biztosítási szolgáltatásokra jogosult.
A szerződő a biztosított írásbeli hozzájárulásával ajánlattételkor, illetve a biztosítási szerződés hatálya alatt bármikor a biztosítóhoz címzett és a biztosítónak eljuttatott írásbeli nyilatkozattal kedvezményezettet jelölhet meg, illetve bármikor ugyanilyen formában a kedvezményezett jelölést módosíthatja feltéve, hogy a kedvezményezett jelölés vagy annak módosítása a biztosítási esemény bekövetkezése előtt a biztosító tudomására jut.

Egészségkártya:

olyan elektronikus kártya, amely lehetővé teszi a kártyabirtokos azonosítását, áru és szolgáltatás vásárlását készpénzfizetés nélkül, kedvezmények érvényesítését és mindezek ellenőrzését.

A szerződő és a biztosított közlési kötelezettsége

A szerződő és a biztosított közlési kötelezettsége
A közlési kötelezettség alapján a szerződő és a biztosított szerződéskötéskor, a kiegészítő biztosítások körének bővítésekor és a biztosítási összegek növelésekor, továbbá a biztosítási szerződéssel kapcsolatos szolgáltatási igény bejelentése esetén kötelesek a biztosítóval közölni minden olyan körülményt, amely a biztosítási kockázat elvállalása, valamint a szolgáltatási igény elbírálása szempontjából lényeges, és amelyet ismertek vagy ismerniük kellett.

A biztosító kérdéseire adott hiánytalan és a valóságnak megfelelő válaszokkal, valamint a biztosító által rendszeresített formanyomtatványon és/vagy hangfelvételen szereplő nyilatkozatok valóságnak megfelelő megtételével a felek a közlési kötelezettségüknek eleget tesznek. A kérdések megválaszolatlanul hagyása önmagában nem jelenti a közlési kötelezettség megsértését.

A közlésre és változás bejelentésére irányuló kötelezettség egyaránt terheli a szerződő felet és a biztosítottat; egyikük sem hivatkozhat olyan körülményre, amelyet bármelyikük elmulasztott a biztosítóval közölni, noha arról tudnia kellett, és a közlésre vagy bejelentésre köteles lett volna.

A biztosító a biztosított hozzájárulása alapján a közölt adatokat ellenőrizheti és e célból a biztosított egészségi állapotára, tevékenységére (foglalkozás, munka, sport, egyéb), életkörülményeire vonatkozó további kérdéseket tehet fel, orvosi, egészségi és/ vagy tesztvizsgálatot írhat elő. Az orvosi, egészségi és tesztvizsgálat elvégzése a szerződőt és a biztosítottat közlési kötelezettségük alól nem mentesíti.

A szerződő és a biztosított változásbejelentési kötelezettsége

A szerződő és a biztosított kötelesek a biztosítás fennállása alatt 5 munkanapon belül írásban bejelenteni az ajánlaton közölt, illetve a szerződésben szereplő lényeges körülmények megváltozását, továbbá a szerződő 5 munkanapon belül köteles bejelenteni a saját, illetve a tényleges tulajdonos azonosítási adataiban beállott változást.
Lényeges körülménynek minősül mindaz, amire a biztosító kérdést tett fel, továbbá amire vonatkozóan a szerződő vagy a biztosított nyilatkozattételi kötelezettségét előírta, így különösen a szerződő és a biztosított neve, címe, levelezési címe, továbbá a biztosított tevékenységének (foglalkozás, munka, sport, egyéb) megváltozása. A biztosított egészségi állapotában beállott változást nem köteles a biztosítónak bejelenteni.

Milyen termékről van szó?

Az önkéntes nyugdíjpénztár a banki folyószámlához hasonló, egyéni nyugdíjszámlát vezet minden Pénztártagja részére, ahol jóváírja a havi befizetésekből az egyéni nyugdíjszámlára jutó részt.
Az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeget a Pénzár a jóváírást követően befekteti, az elért hozamot pedig a Pénztártag számláján negyedévente jóváírja. Mindehhez még jön az állami támogatás is.

Életkori korlátozásra vonatkozó szabály

A szerződésben biztosított személy életkorának a szerződés megkötésekor el kell érnie a 15 évet, de a 99 évet nem haladhatja meg.

Mennyi a havi tagdíj mértéke?

A minimális havi tagdíj mértéke 4000 Ft. A pénztártag a belépéskor vállalt tagdíjat bármikor módosíthatja, illetve a tagdíjon felül eseti befizetést is teljesíthet.

A tagdíjfizetés szabályai

Önkéntes nyugdíjpénztárunk bankszámlaszáma:
10918001-00000097-04390000

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj befizetés teljesítésének lehetséges módjai:

Banki átutalás
A tagdíj a banknak adott állandó megbízással utalható lakossági bankszámláról. A közleményben fel kell tüntetni a Tag nevét és adóazonosító jelét.

Csoportos beszedési megbízás (inkasszó)
Pénztárunk kezdeményezi a tagdíjak beszedését a Tag számlavezető bankjánál. Ehhez a Csoportos beszedési megbízás nyomtatvány kitöltése, majd aláírása szükséges, amit ezt követően el kell juttatni a Pénztár levelezési címére.

Munkáltatói átutalás
Munkáltatónál igényelhető az Egyéni befizetés munkáltatói megbízással nyomtatvány kitöltésével, amely alapján a munkáltató a Pénztártag nettó béréből levonva utalja át a Pénztárnak. A tagdíjfizetésnek ezzel a módjával a Tag  mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól!

A rendszeres tagdíj mellett eseti jelleggel – banki, munkáltatói átutalással – évente többször is kiegészítheti éves befizetését annak érdekében, hogy kihasználhassa a maximális adókedvezményt.

Hogyan lehet a munkáltatói tagdíjat befizetni?

A tagdíj-befizetéseket az adott hónapot követő hónap 15. napjáig az UniCredit Banknál vezetett 10918001-00000097-08110006 számú számlára kell befizetni. A közlemény rovatban minden esetben fel kell tüntetni, hogy az utalás melyik hónapra vonatkozik.

A tagdíjak utalásával egy időben kell eljuttatni a Pénztár levelezési vagy epbevallas.hu@generali.com e-mail címére a tagdíjfeladási listát is, amely alapján a munkáltató befizetéséből a munkavállalók számláira könyveljük az őket megillető összeget.

Jár-e adókedvezmény a tagdíjbefizetések után?

Az egyéni befizetések, a munkáltatói tagdíjak valamint a munkáltató által adományként fizetett támogatás egyéni számlán jóváírt összege után 20% adó-visszatérítés vehető igénybe, az adó-visszatérítés mértéke évi maximum 150 000 Ft.
A visszaigényelhető adót az adóhatóság, Ön által az adóbevallásában megjelölt önkéntes pénztárba utalja, a pénztár pedig 100%-ban jóváírja egyéni számláján. Ez azt jelenti, hogy a visszautalt adókedvezmény – költséglevonás nélkül – az Ön pénztári megtakarítását fogja gyarapítani.

Milyen esetekben jár az adókedvezmény?

Az adó-visszatérítés azt jelenti, hogy az egészségpénztári számlájára befizetett megtakarításának 20%-át visszaigényelheti személyi jövedelemadójából az adóbevallás során (évente akár 150 000 Ft-ot).
A visszaigényelt összeget egészségpénztári számlájára utalja vissza a NAV a bevallás benyújtását követő 30 napon belül, amit újabb egészségügyi vagy önsegélyező kiadásra fordíthat.

Hogyan lehet másik önkéntes nyugdíjpénztárból átlépni?

Ha Ön még nem tagja Pénztárunknak, a belépési nyilatkozaton fel kell tüntetni átlépési szándékát és megadni az átadó pénztár nevét. Továbbá szükséges Átlépési nyilatkozatot 2 példányban kitölteni, és levelezési címünkre azokat megküldeni. Pénztárunk ez alapján megkeresi az átadó Pénztárat (befogadó nyilatkozatot küldünk) és intézkedik számlaegyenlegének átutalásáról.

Amennyiben már Tagunk és úgy kíván átlépni másik pénztárból, a fentebb említett honlapunkról is letölthető Átlépési nyilatkozatot kell 2 példányban Pénztárunk levelezési címére eljuttatni.

Az átlépését minden esetben jeleznie kell a másik nyugdíjpénztár felé is! Az átadó pénztár az átadást a személyes azonosítás hiányában megtagadhatja.

Van lehetőség tagi kölcsön igénylésére?

Igen, amennyiben 3 éves tagsági jogviszonnyal rendelkezik, és az egyenlege eléri a 100 000 Ft-ot. Tagi kölcsönt az egyenlege 30%-ának erejéig vehet igénybe. A Pénztár a tagi kölcsön folyósításakor kamatot, illetve egyszeri folyósítási díjat számol fel. A folyósítási díj összege 4000 Ft.  A kölcsön kamata a mindenkori jegybanki alapkamat +5%.
A Pénztár a tagi kölcsönt a folyósítási díjjal és kamattal csökkentve egyösszegben utalja át az igénylő Pénztártag részére.
A tagi kölcsön összegének visszafizetése a futamidő végén (12 hónap) egyösszegben esedékes.

10 év letelte után hogyan juthat hozzá megtakarításához?

4,5 M Ft alatti kifizetés igényléséhez a Nyilatkozat 10 éves pénztártagság esetén (4,5 m Ft alatti kifizetés igénylésére) nyomtatványt szíveskedjen eljuttatni részünkre, személyi igazolványának mindkét, lakcímkártyájának a lakóhelyet tartalmazó oldalának másolatával együtt Pénztárunk levelezési címére, vagy leadhatja személyesen bármelyik Generali kirendeltségen.
Levelezési cím: 6713 Szeged, Pf. 97.
4,5 M Ft feletti kifizetés igényléséhez a Nyilatkozat 10 éves pénztártagság esetén (4,5 m Ft feletti kifizetés igénylésére) nyomtatványunkkal, illetve annak mellékleteivel kérjük fáradjon be ügyfélszolgálatunkra, vagy bármelyik lakóhelyéhez közel eső Generali kirendeltségre, és azonosítás céljából kérjük hozza magával és mutassa be érvényes személyes okmányait.

Nyugdíjasként hogyan veheti ki a megtakarítását?

Nyugdíjasként a teljes összeg adómentesen igényelhető, azonban a 2013.01.01-je után belépett Pénztártagok esetében a kifizetés adómentességéhez szükséges a 10 éves tagsági jogviszony megléte. A kifizetés történhet egyösszegben, illetve járadékkfizetés formájában.

Van-e lehetőség portfóliót választani?

Nyugdíjpénztárunknál 4 féle portfólió közül lehet választani:
Eldorado Standard
Eldorado Medium
Eldorado Business
Eldorado Abszolút Hozam

Pénztártagjaink negyedévente, január 1-jei, április 1-jei, július 1-jei és október 1-jei fordulónapokkal válthatnak portfóliót. A portfólióváltás feltétele, hogy a helyesen kitöltött kérelem a fordulónapot megelőzően legalább 3 munkanappal érkezzen be a pénztárhoz. Az egyedi portfólióváltással összefüggő, pénztártagra terhelt költség az egyéni számlakövetés egy ezreléke, de legfeljebb 2000 Ft.

Eseti befizetésről:

A tag a tagdíjon kívül eseti befizetéseket is teljesíthet. Az eseti befizetéseket nem kell a pénztárnak
bejelenteni. Az eseti befizetés történhet postai befizetéssel vagy átutalással. Az eseti befizetések a tagdíj
felosztásával megegyezően kerülnek az egyes tartalékok között felosztásra.

A fentiekben megfogalmazott információk, adatok, tények és egyéb közlemények nem minősülnek ajánlattételnek, azok tekintetében a tájékoztatás nem teljes körű, így esetlegesen alkalmasak lehetnek félreértésre, vagy nem megfelelő értelmezésre adhatnak okot. Ennek elkerülése érdekében kérjük minden esetben olvassák el az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) található tájékoztatásunkat is. Felhívjuk továbbá a figyelmüket arra, hogy az ÁSZF az egyes biztosítási szerződésekhez tartozó Általános és Különös Szerződési Feltételekkel együtt értelmezendő. AZ adatok a biztosító oldaláról származnak.