ONLINE KALKULÁCIÓ | ONLINE TANÁCSADÁS | SZEMÉLYES TANÁCSADÁS | KÁRBEJELENTÉS

Blog

Hogyan védekezzünk betörés ellen nyaraláskor?

Blog

Rengeteg lehetőségünk van, hogy biztonságosabbá tegyük féltve őrzött otthonunkat, akkor is, ha épp elutazunk.

Most bemutatjuk az otthonod védelmének legjobb módszereit és trükkjeit, melyek közül sok nem kerül többe, mint egy kis odafigyelésbe és tervezésbe.

1. Akkor posztolj, ha már hazaértél a nyaralásból!

Ugyan senki sem feltételezné, hogy a közösségi médiás ismerősei közül szeretné valaki kirabolni, de ahogy mondani szokták, jobb félni, mint megijedni! A nyaralás alatt készült képeid megosztásának nem az irigykedés az egyetlen következménye: a betörőket is értesítheted vele, hogy üresen áll a lakás. Ha semmiképpen sem tudod leküzdeni a megosztás iránti vágyadat, akkor a képeket csaka közeli barátoknak tedd láthatóvá.

2. Kérj meg egy szomszédot, hogy járjon át!

Leplezheted, hogy üres a lakásod, ha egy szomszéd felkapcsolja esténként a világításodat, a te garázsodban vagy a házad előtt parkolja az autóját, illetve begyűjti a postádat és csomagjaidat. Az is nagy segítség lehet, ha egy barátod időnként átjár, hogy kinyissa az ablakokat, vagy meglocsolja a virágokat. Ha pedig még meg is eteti a kutyát, akkor több legyet üthetsz egy csapásra.

3. Ne tartsd látható helyen az értékeidet!

A betörők gyakran próbálnak minél jobban belátni a házba, vagy az udvarba, mielőtt kiválasztják a célpontjukat. Ne könnyítsd meg a dolgukat! Pakolj el mindent, ami értékesnek tűnhet! Például ne hagyd az asztalon a laptopod, ne felejtsd kint a biciklid a kertben, de még fűnyírót és a grillt is vidd be inkább a garázsba!

  • Rejtsd el a fontos dokumentumokat is, manapság ugyanis az adatok értékesebbek lehetnek, mint a tárgyak!
4. Ellenőrizd az otthonod gyenge pontjait!

Olyan gyakran látod a saját házadat, hogy nem könnyű észrevenned a nyilvánvaló biztonsági réseket? Érdemes rendszeresen, aktívan keresni az esetleg kihasználható gyenge pontokat.

  • Utazás előtt ellenőrizd a zárakat, a nyílászárókat, a kerítést!
  • Ha megpróbálsz betörni magadhoz, és beleéled magad a betörő gondolkodásmódjába, könnyebben felfedezheted az esetleges biztonsági réseket.
5. Tarts zárva minden ajtót és ablakot!

Ez olyan egyértelmű, hogy gyakran nem is gondolunk rá: pedig ha nyitva marad egy ablak, az biztosíthatja a betörők könnyű bejutását. Ha elhagyod a házat, mindent zárj be!

6. Mindig használd a riasztót!

Ha a riasztókód esetleg illetéktelen kezekbe kerül, a rendszeres változtatásnak köszönhetően csak rövid ideig jelent biztonsági kockázatot: ezért érdemes gyakran lecserélni a kombinációt. Ami pedig a legfontosabb, hogy ne felejtsd el beriasztani a házat, ha elmész otthonról!

Csábító lehet, hogy ne élesítsd a riasztót, ha csak elugrasz valahová. Pedig lehet, hogy a betörők pontosan erre az alkalomra várnak, hogy pár perc alatt kipakolják a házat.

7. Tégy úgy, mintha lenne biztonsági rendszered!

Egy drága biztonsági rendszer fő feladata valójában az, hogy elrettentse a tolvajokat. Ugyanezt a hatást azzal is elérheted, ha a betörők csak azt hiszik, hogy védelem alatt áll a lakás.

  • Pár olcsó álkamera, vagy akár egy egyszerű, a nem létező rendszerre figyelmeztető jelzés, esetleg egy harapós kutyára tábla elég lehet, hogy egy betörő kétszer meggondolja, kockáztasson-e. Ha nincs jobb ötleted, szerezz be egy matricát egy riasztókat, vagy távfelügyeleti rendszereket árusító cégtől, és ragaszd ki a kapudra! (Az ingatlanosok gyakran trükköznek ezzel, hogy elriasszák a betörőket árulásra kínált, üres ingatlanjaiktól.)
8. Tartsd rendezetten a kerted!

Ebből egyrészt nyilvánvaló, hogy sokat vagy otthon, másrészt a betörőknek is kevesebb rejtekhelyet biztosítasz, ha nem hagysz mindent szerteszét. A tolvajok időnként a tulajdonosok saját eszközeit fordítják ellenük, így ha vannak olyan dolgaid, amelyeket egy betörő felhasználhatna az otthonodba való bejutáshoz, például egy létra, ne tartsd őket könnyen elérhető helyen.

Rögzíts minden olyan eszközt, amely megkönnyítheti a házba való bejutásukat!

9. Készíts listát értéktárgyaidról!

Ha részletes listát állítasz össze azokról a tárgyaidról, amelyeket érdemes lehet ellopni, baj esetén a rendőrség sokkal könnyebben megtalálhatja őket. Felírhatod elektronikai eszközeid gyártási számait és minden olyan adatot, melyekkel később azonosítani lehet őket.

10. Ne hagyj kulcsot a lábtörlő alatt!

Ha aggódsz, hogy a nyaralás során esetleg elveszíted a kulcsod és kizárod magad, hagyj egy kulcscsomót az egyik megbízható szomszédnál, de semmiképpen ne rejtsd el egy általad biztonságosnak ítélt helyen – például egy lábtörlő, vagy egy cserép alatt!

11. Figyelj a gyanúsan viselkedő emberekre

A betörők gyakran előre felmérik potenciális célpontjaikat, mielőtt cselekednének. Ha gyanúsan viselkedő embereket látsz a környéken, legyél különösen óvatos, és figyelmeztesd a szomszédokat is! Kérd meg őket, járjanak ő kis nyitott szemmel!

12. Ne engedj be ismeretleneket!

A betörők kedvelt taktikája, hogy bajba került, megbízható embereknek adják ki magukat, és kitalálnak valamit, amivel bejutnak hozzád. Teszik mindezt azért, hogy kifigyelhessék, milyen biztonsági hiányosságok vannak nálad, és mit érdemes ellopni. Ezért ne engedj be az otthonodba ismeretleneket, amíg nem igazolták a személyazonosságukat!

 

Ha pedig épp biztosítás felmondás előtt álunk alábbi cikkünk bemutatja a biztosítás felmondás lehetőségeit.