Bankszámla választás egyszerűen

credit-card-1583534_1280

Használja kalkulátorunkat.

Kalkulátorunk hamarosan elkészül

Spóroljunk számlánkon

Egy jól megválasztott bankszámlával akár több 1000 forintot is meg tud spórolni éves szinten. Gondolja át szokásait és válassza a legkedvezőbb szolgáltatást nyújtó ajánlatát.

Mit vegyünk figyelembe bankszámla nyitás során?

 • mire szeretné használni (például a jövedelme érkezik rá, vagy megtakarítási céllal nyitja),
 • havonta hányszor, mekkora összeget vesz fel róla,
 • milyenek a vásárlási szokásai,
 • szokott-e utalni, és ha igen, milyen gyakorisággal,
 • bankfiókban vagy esetleg online szeretné intézni pénzügyeit,
 • ha már van bankszámlája, változtak-e az elmúlt időszakban fizetési szokásai, esetleg milyen másik számlacsomag felelne
  meg jobban az igényeinek!

Hogyan lehet bankszámlát nyitni és mi szük- séges hozzá?

Bankszámlanyitás kezdeményezhető bankfiókban és interneten keresztül is, bár a szerződés megkötése miatt általában személyesen kell megjelenni a bankfiókban.
Egyes bankoknál már lehetőség van a szerződést online, videóhívás keretében is megkötni.
Az azonosításhoz a személyes adatokat igazoló fényképes igazolvány és lakcímkártya szükséges.
Fontos tudni, hogy a bank nem köteles számlát nyitni, indoklás nélkül megtagadhatja a számlanyitást!

Mi a teendő elveszett, ellopott bankkártya esetén?

Amint észreveszi, hogy bankkártyáját elvesztette vagy ellopták, azonnal értesítse a bankot, mert a bejelentés előtt bekövetkezett kár legfeljebb 15 000 forintig Önt terheli. Kivétel ez alól, ha az Ön szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartása miatt került ki a kártya az Ön birtokából, mert ebben az esetben a teljes kár Önt terheli.

Készpénzfelvételről tudnivalók

Amennyiben nyilatkozatban kérte számlavezető bankjánál a havi kétszeri, összesen 150 000 forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, úgy bármelyik magyarországi ATM-ből díjmentesen vehet fel készpénzt, nem csak saját
bankjának készpénzkiadó automatáiból.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mire lehet használni a bankszámlát?

A bankszámla előnye, hogy a tulajdonosnak nem kell mindig nagy menynyiségű készpénzt magánál tartani vagy
otthon tárolni, így az nem veszhet el és nem lophatják el. Ugyanakkor a rajta lévő összeg terhére lehetőség van vele vásárlásra, számlák kiegyenlítésére, sőt akár megtakarítások gyűjtésére is. A számlához kapcsolódó bankkártyával tovább bővül az igénybe vehető szolgáltatások köre.

Eseti átutalásnál minden alkalommal meg kell adni a tranzakcióhoz szükséges információkat, míg az állandó átutalás akkor ajánlott, ha minden hónap ugyanazon tárgynapján azonos összeget kell utalni ugyanarra a számlára. Így elég csak egyszer megadni az adatokat, a későbbi tranzakciók már automatikusak.

A csoportos beszedés lényege, hogy a számlatulajdonos egy előzetes nyilatkozat, ún. beszedési megbízás kitöltésével engedélyt ad az adott szolgáltatónak, számlapartnernek arra, hogy az minden hónap adott napján
automatikusan leemelje bankszámlájáról az aktuálisan esedékes összeget. A pénzmozgás kontrollálható jóváhagyó SMS-sel, ill. a maximálisan leemelhető összeg beállításával.

Bankkártyás fizetésre személyes és online vásárláskor egyaránt lehetőség nyílik. Személyes vásárláskor jellemzően a kártyaazonosító PINkódra van szükség, míg online vásárláskor a kártyaadatokat kell megadni.

Milyen költségeket érdemes figyelembe venni számlaválasztásnál?

A bankszámlák esetében általánosan felmerülő költségek lehetnek az alábbiak:
a bankszámla havi vagy egyszeri díja,
a bankkártya rendszeres vagy egyszeri díja,
utalási díjak,
csoportos beszedési megbízás díja,
SMS-értesítés szolgáltatás havi díja, SMS-ek egyenkénti díja,
internetbanki szolgáltatás díja,
készpénzfelvétel vagy kártyás vásárlás díja.

Mire kell figyelni a már nem használt bankszámlánál?

Annak ellenére, hogy Ön esetleg nem használ egy bankszámlát, az nem szűnik meg automatikusan. A forgalomtól független rendszeres költségeket, például a számlavezetési díjat, a bank felszámíthatja, így ez is az Ön terhe lesz.
A későbbi, esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében őrizze meg a számlazárásról kapott, bank által érkeztetett és aláírt igazolást, vagy mentse el az elektronikus számlakivonatot.
Számlazárással kapcsolatos további kérdésekkel keresse bankfiókját!

Hol lehet bankkártyával fizetni?

A bankkártyát csak olyan kereskedelmi vagy szolgáltató egységnél lehet használni, amely szerződéssel csatlakozott a kártyát elfogadó rendszerhez.

Az éttermekben, üzletekben, valamint a szolgáltatóknál általában jól látható helyen, jellemzően a bejáratnál, vagy a pénztár, fizető pult környékén kihelyezik azoknak a kártyatársaságoknak az emblémáját, amelyek kártyáit elfogadják.

A legjelentősebb kártyatársaságok: American Express, Cirrus/Maestro, Mastercard, Visa.

Mit jelent az „érintéses” bankkártyás fizetés?

A bankkártyák legújabb generációja egy olyan fizetési lehetőséget biztosít a kártyabirtokosok számára, amellyel a kártyát nem kell bedugni a terminálba vagy végighúzni rajta, elég csak hozzáérinteni. 5 000 Ft-os összeghatárig (jelenleg ez 15.000 Ft) PIN-kód nélkül, azonnal teljesül a tranzakció, 5 000 Ft felett pedig PIN-kódot kell megadni a fizetéshez.

Ennek előnye, hogy a fizető félnek nem kell kiadnia kezéből a kártyát.

Hogy néz ki a folyamat?

 • Kalkulálás

  Kalkulátorunk használatával megkeresi a legmegfelelőbb bankszámlát. (természetesen kérheti online, vagy személyes segítségünket is)

 • Kiválasztás

  Önnel közösen kiválasztjuk az Ön igényeihez legjobban passzoló csomagot, s segítünk a szerződés megkötésében.

 • Utókövetés

  Nem engedjük el a kezét a megkötés után sem, hisz az élethelyzetünk változik, s ehhez igazítani kell pénzügyeinket is. Időről – időre átvizsgáljuk a lehetőségeket, akciókat, s tájékoztatjuk Önt ezekről. Cél hogy Ön se fizessen többet, a kevesebbért.

Bankszámla OKosan

A legjobb szolgáltatást a legkedvezőbb áron. Mi is ezt keressük, s ügyfeleinknek is ennek megtalálásában segítünk.